Online Lid Worden geeft de vereniging de mogelijkheid nieuwe leden te werven via de website. Het (aspirant-)lid kan zich online inschrijven bij de vereniging, waarna de persoonlijke informatie direct wordt toegevoegd aan de ledenadministratie in Congressus Manager.

Je kunt het Online Lid Worden-proces volledig inrichten naar de wensen van de vereniging.

De Online Lid Worden module is gekoppeld aan een webpagina in de website. Alle instellingen voor die pagina voer je hier door.

Dan zie je de volgende pagina:

Zoals je ziet zijn de instellingen in verschillende tabbladen verdeeld. De uitleg doen we dan ook per tabblad.

Tabblad Algemeen

Lid ID vereist
Lid ID vereist maken kan door hier een vinkje te zetten. Dit is bijvoorbeeld handig als je het studentnummer gebruikt als Lid ID. Als je hebt ingesteld dat Congressus automatisch een Lid ID moet genereren kun je dit veld beter niet vereist maken.

Lidmaatschapsbevestiging vereist
Als je dit aanzet moet een lid onder het formulier verplicht een vinkje aanvinken waarmee hij of zij het lidmaatschap bevestigd.

Privacybeleid vereist
Zet dit vinkje aan om een lid dat zich via het online lid worden formulier aanmeldt verplicht akkoord te laten gaan met het privacybeleid van je vereniging. Let op: voeg dan wel eerst hier een privacybeleid toe!
In dit artikel lees je meer over privacy en het privacybeleid.

Contributie
Je kunt hier kiezen tussen de volgende opties:

• Niet getoond
    Indien je deze optie kiest wordt het contributiebedrag niet getoond bij het online lid worden.
  • Toon contributie (wanneer ingesteld bij de lidstatus)
    Indien je deze optie kiest wordt het contributie bedrag getoond dat je hebt ingesteld bij de lidstatus (zie hoofdstuk 2 > Contributie en online lid worden).
  • Toon contributie en maak een contributieverkoop aan
    Indien je deze optie kiest wordt het het contributie bedrag getoond dat je hebt ingesteld bij de lidstatus (zie hoofdstuk 2 > Contributie en online lid worden) en wordt er na het aanmelden direct een contributieverkoop voor dit bedrag aangemaakt.
  • Toon contributie, maak een contributieverkoop aan en vereis een betaling via iDeal
    Indien je deze optie kiest wordt het contributie bedrag getoond dat je hebt ingesteld bij de lidstatus (zie hoofdstuk 2 > Contributie en online lid worden), wordt er direct een verkoop toegevoegd en moet het lid het bedrag direct via iDeal betalen om de aanmelding af te kunnen ronden.

SEPA machtiging
Je kunt hier kiezen tussen:

• Niet gebruikt
    Deze optie kies je als je geen gebruik maakt van SEPA machtigingen of dat niet wil vragen tijdens het online lid worden.
  • Offline handtekening vereist
    Kies deze optie als je gebruik maakt van de offline handtekening. In dat geval kan het lid een SEPA machtiging formulier downloaden tijdens het inschrijven en eventueel later in het profiel. Deze moet het lid dan ondertekenen en bij het bestuur inleveren. Dit is de enige rechtsgeldige manier als je gebruikt wilt maken van SEPA machtigingen.
  • Online machtiging (checkbox) vereist
    Kies deze optie als je gebruik wilt maken van de online machtiging middels een vinkje. LET OP: deze versie van machtigen is NIET rechtsgeldig en gebruik daarvan is op eigen risico.

Url voor Algemene voorwaarden
Hier kun je een URL naar een pagina op de website of externe pagina invullen waarop je algemene voorwaarden hebt geselecteerd. Als je een URL invult dan moet een lid akkoord gaan met deze voorwaarden.

Vergeet niet je nieuwe instellingen op te slaan door op de knop te klikken.

Tabblad Lidstatus en contributie

Hier kun je de lidstatus kiezen die de leden die zich online aanmelden krijgen. Vaak wordt hier gekozen voor de lidstatus Aspirant Lid zodat de leden eerst nog gecontroleerd kunnen worden door de Secretaris.

Je kunt ook meerdere lidstatussen toevoegen zodat de leden zelf kunnen kiezen voor welk soort lidmaatschap zij zich willen aanmelden. Zoals in dit voorbeeld:

Nu kun je op de website kiezen tussen lid worden als Aspirant lid of als Reünist. Dat ziet er zo uit op de website:

Een lidstatus toevoegen aan het online lid worden formulier
Klik op de knop lidstatus toevoegen. Je kunt dan kiezen uit de bestaande lidstatussen die zijn aangemaakt via instellingen > lidstatussen.
Het contributiebedrag, de contributie termijn en of de contributie naar ratio wordt betaald stel je in bij de lidstatus zelf. In dit artikel lees je daar alles over.

Je kunt een lidstatus verwijderen uit het online lid worden-proces door op het rode prullenbak je achter de lidstatus te klikken. De lidstatus blijft dan gewoon bestaan in de ledenadministratie maar is niet meer beschikbaar om te kiezen bij het online lid worden.

Tabblad Begeleidende teksten

De begeleidende teksten zijn de teksten die bij de module getoond worden.

Introductietekst
Dit is de tekst die getoond wordt boven het formulier, óf boven de verschillende lidstatussen als een lid uit meerdere kan kiezen.

Introductie voor de SEPA machtiging
Hier kun je uitleggen waarom je SEPA machtiging nodig is. Indien je daar geen gebruik van maakt hoef je het ook niet in te vullen.

Bevestigingsemail
Dit is de mail die verzonden wordt zodra het lid de inschrijving heeft afgerond. Hierin kun je verschillende tags gebruiken. Die staan onder het vak waarin je de mail kunt maken. Door bijvoorbeeld de tag {{ ACTIVATIE_LINK }}  toe te voegen kan het lid ook direct een account op de website aanmaken. Dat scheelt weer een extra handeling.

Afsluitende tekst
Dit is de tekst die het lid ziet na dat hij of zij de inschrijving heeft afgerond. Hier kun je dus een bedankwoordje plaatsen en eventuele vervolgstappen benoemen.

Tabblad Evenementen

Sommige verenigingen hebben een introductie evenement of ander evenement waaraan de nieuwe leden kunnen deelnemen. Die kun je hier toevoegen zodat een lid zich daar tijdens het inschrijven voor de vereniging ook voor kan aanmelden. Indien er kosten aan het evenement verbonden zijn worden deze ook direct in rekening gebracht.

Tabblad Producten

Indien je nog andere producten onder de aandacht wilt brengen kun je die hier toevoegen. Leden kunnen die dan tijdens het inschrijven direct kopen.