Je domeinnaam koppelen aan Congressus is natuurlijk van groot belang, je wilt immers dat je leden en alle toekomstige potentiële leden op je eigen website terecht komen. In dit artikel leggen we je stap voor stap uit wat je moet doen om dit te laten gebeuren.
Let op: Congressus biedt geen beheer voor je e-mail, domeinnaam en DNS. Daarvoor zijn er heel veel geschikte providers. Je kunt je e-mail en domeinnaam bij je huidige provider houden. Heb je een nieuwe provider nodig, dan is TransIP een goede optie.
Voor e-mail (en meer) raden we je aan gebruik te maken van Google Workspace voor non-profits.
Gebruik je TransIP? Dan kun je de stappen volgen in dit artikel speciaal voor TransIP-klanten.
Domeinnaam koppelen aan je Congressus website
Geef even een seintje aan Congressus Support dat je live wil en met welke domeinnaam. Dat kan via chat of support@congressus.nl.
Log in bij je hosting-provider.
Ga naar de DNS-instellingen voor je domeinnaam.
Controleer of er al een CNAME-record bestaat voor
www.
Deze kun je verwijderen.Maak een nieuw CNAME-record voor
www.
naarredirect.congressus.nl.
Bij het aanmaken is het handig om je TTL (time to live) zo laag mogelijk in te stellen, zodat de CNAME zo snel mogelijk wordt gekoppeld.
Bezoekers doorsturen naar www.<jouwdomeinnaam.nl>
Je kunt je Congressus-website alleen via www.<jouwdomeinnaam.nl> publiceren. Daarom is het belangrijk om de bezoekers van <jouwdomeinnaam.nl> (zonder www.) door te sturen. Wil je gebruikers doorsturen vanaf je oude URL's? Dit artikel legt je uit hoe je dat doet?
Bij TransIP
Gebruik je TransIP als hostingprovider? Gebruik dan de doorstuurservice van TransIP en stuur alle bezoekers van je domeinnaam door naar https://www.<jouwdomeinnaam.nl>
Bij andere providers
Log in bij je hostingprovider.
Controleer of je via hun configuratiepanel een doorstuurservice kunt instellen. Stuur dan alle verkeer voor
jouwdomeinnaam.nl
door naarhttps://www.jouwdomeinnaam.nl
.Geen doorstuurservice? Voeg dan een
.htaccess
-bestand toe aan de 'root' van je website. Gebruik hiervoor onderstaande inhoud:
RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\.
RewriteRule ^(.*)$ https://www.%{HTTP_HOST}/$1 [R=301,L]
Alternatieve route
Mocht geen van bovenstaande opties een mogelijkheid zijn, dan kun je gebruik maken van wwwizer.com. Dat is een dienst die bezoekers automatisch redirect van het 'naakte' domein (zonder www.) naar je domeinnaam inclusief www.
Log in bij je hostingprovider
Ga naar de DNS-instellingen
Wijzig het IP-adres dat is ingesteld bij het A-record voor het naakte domein (vaak '@') in 174.129.25.170
Sla je wijzigingen op
Gefeliciteerd! Nu is je verenigingswebsite live!
Optioneel: SSL-certificaat vooraf installeren
Alle websites op onze servers voorzien we van een SSL-certificaat. Hiermee versleutelen we het verkeer tussen de bezoeker en de website, zodat niemand mee kan kijken. Super belangrijk, omdat jullie website vaak ook (afgeschermde) toegang biedt tot gegevens van je leden.
We installeren automatisch een SSL-certificaat wanneer je een CNAME-record gebruikt om je bezoekers naar je Congressus-website te sturen. Dat kan tot enkele uren duren. In die tijd is je website slecht bereikbaar.
Optioneel kun je het SSL-certificaat door ons laten installeren voordat je website live gaat.
Geef even een seintje aan Congressus Support dat je het SSL-certificaat wil installeren. Dit mag via chat of support@congressus.nl.
Als we dit van je weten, dan vragen we een SSL-certificaat (eigenlijk een TLS-certificaat tegenwoordig) aan bij onze certificaatprovider.
Om dit certificaat via onze certificaatprovider aan te vragen moeten we eerst kunnen bewijzen dat wij daarvoor toestemming hebben. Dit gebeurt met een "challenge" (een soort van code) die wij krijgen van de certificaatprovider. Wij sturen deze challenge naar jou op.
Om aan de certificaatprovider te laten zien dat wij een certificaat voor het domein mogen aanvragen dien je de challenge op een speciale plek te plaatsen in je DNS records. DNS is het telefoonboek van het internet en hier stel je onder andere in waar de server voor je website te vinden is, waar je email heen moet en dus ook in dit geval de autorisatie voor het aanvragen van een certificaat.
Je dient de challenge te plaatsen als TXT record onder
_acme-challenge.www.{jouwdomein}
. Let op: Bij sommige DNS providers vul je het {jouwdomein} gedeelte niet in. Je vult dan alleen_acme-challenge.www
in.Zodra je dit gedaan hebt, zal ons platform dat detecteren en het SSL-certificaat opvragen bij de certificaatprovider en installeren op onze servers.
Let op: Je hebt na het aanvragen van de challenge 7 dagen de tijd om deze correct in vullen in het TXT-record. Daarna is de challenge niet meer geldig en moeten we deze stappen opnieuw doorlopen.
Omdat Congressus geen toegang heeft tot jullie DNS-instellingen, is het vaak lastig om hier support voor te geven. Als je er echt niet uitkomt, raden we het aan om hiernaar te kijken met iemand die hier (meer) verstand van heeft.