Onder Instellingen > Lidstatussen kun je de huidige lidstatussen beheren en nieuwe lidstatussen toevoegen. We maken standaard een aantal lidstatussen voor je aan. De namen hiervan kun je zelf aanpassen en je kunt ook extra lidstatussen toevoegen. Deze lidstatussen kun je gebruiken in je ledenadministratie. Elk lid heeft op elk moment exact 1 lidstatus.

Overzicht van lidstatussen

Je krijgt het volgende overzicht te zien:

In het overzicht zie je welke lidstatussen er voor jouw vereniging zijn aangemaakt. We maken er standaard vier voor je aan. De naam kan je natuurlijk wijzigen en je kan een lidstatussen toevoegen of er een verwijderen.
Je ziet hier ook direct welke lidstatus(sen) beschikbaar zijn bij het online lid worden op de website, welke lidstatussen gearchiveerd zijn en hoeveel leden je in elke lidstatus hebt.

Lidstatus toevoegen

Klik op de knop "Lidstatus toevoegen" rechts bovenin. Je krijgt het volgende scherm te zien:

Geef de lidstatus een naam. Indien de leden gearchiveerd moeten zijn zet je het vinkje aan bij "Gearchiveerd".
Let op: leden met een gearchiveerde lidstatus kunnen niet inloggen op de website en zich ook niet als lid aanmelden voor evenementen. Een gearchiveerde lidstatus is dus bijvoorbeeld nuttig voor de administratie van Oud-leden en Donateurs.

Geef aan of deze leden in de almanak op de website getoond mogen worden.

Onder veldinstellingen kan je de veldinstellingen van een andere lidstatus kopiëren zodat je die niet opnieuw hoeft in te stellen. Verderop, onder Lidstatus bewerken, lees je meer over de veld instellingen.

Lidstatus bewerken

Om de instellingen van een lidstatus aan te passen klik je op de naam van de lidstatus of op de knop 'bewerk'.

Algemeen

Onder het tabblad algemeen kun je de naam van de lidstatus wijzigen en aangeven of de lidstatus gearchiveerde leden betreft.
Verder geef je aan of deze lidstatus beschikbaar is in de online almanak op de website. Indien je het vinkje aanzet zijn deze leden terug te vinden in de online almanak.
Verder kun je de veldinstellingen van een andere lidstatus overnemen.

Contributie en online lid worden

Contributie
Bij het veld Contributie geef je aan welk contributieproduct bij deze lidstatus hoort. Vervolgens geef je aan wat de Contributietermijn is: jaarlijks, maandelijks of eenmalig.
Je kunt er voor kiezen om leden de contributie naar rato te laten betalen. Congressus brengt dan het bedrag in rekening naar rato van de overgebleven contributie termijn. Voorbeeld: Contributie is €120,- jaarlijks. Een lid meldt zich aan in oktober, dan moet het lid nog voor 3 maanden betalen. Congressus brengt dan 30 euro in rekening.

Let op: dit kan niet in Pakket Start omdat Financiën geen onderdeel is van dit pakket.

Online lid worden
Bij "Beschikbaar voor online lid worden" bepaal je of deze lidstatus beschikbaar is voor het online lid worden via de website. Of te wel: wil je dat leden deze lidstatus krijgen of mogen kiezen wanneer zij zich als lid aanmelden via de website?
In de beschrijving kun je nog een tekst toevoegen. Die zien potentiële leden terug als zij zich aanmelden via het online lid worden formulier. In onderstaand voorbeeld zie je de beschrijving terug onder de lidstatus reünist.

Voorwaarden

Het kan zijn dat je per lidstatus andere algemene voorwaarden aanhoudt. Je kunt per lidstatus specifieke algemene voorwaarden uploaden. Deze voorwaarden zijn beschikbaar voor het lid in zijn/haar profiel op de website. Tevens wordt verwezen naar deze algemene voorwaarden bij het online lid worden (wanneer van toepassing).

Je kunt hier de algemene voorwaarden voor deze lidstatus uploaden. Vergeet niet de wijzigingen op te slaan!

Congressus Manager velden & Website velden

Op de tabbladen 'Congressus Manager velden' en 'Website velden' kun je precies instellen welke velden getoond, bewerkbaar en verplicht zijn. Meer hierover vind je in het aparte artikel over de veld-instellingen per lidstatus.

Lidstatus verbergen of verwijderen

Werk je al lang met Congressus of heb je een uitgebreide administratie? Dan kan het voorkomen dat je lidstatussen hebt welke je niet meer gebruikt.

Verwijderen

Je kunt een lidstatus volledig verwijderen, maar daarmee verlies je ook alle historische informatie. Bij het verwijderen wordt dan ook gevraagd wat je wil doen met alle voormalige, huidige en toekomstige leden met deze lidstatus.

Verbergen

Je kunt ongebruikte lidstatussen ook verbergen. Verbergen kan alleen maar wanneer de lidstatus geen huidige en toekomstige leden heeft. De historie van een verborgen lidstatus blijft beschikbaar. Je kunt leden niet meer verplaatsen naar deze lidstatus. Ook worden verborgen lidstatussen niet meer getoond onder 'Ledenadministratie'.