Het is belangrijk om je hosting goed te regelen. Hosting betekent dat jullie verenigingswebsite via een server in verbinding staat met het internet. Jullie website wordt gehost op een server, wat eigenlijk een gewone computer is die constant aan staat en aangesloten is op het internet. Als iemand jullie domeinnaam opzoekt in een browser, wordt deze automatisch doorgestuurd naar de website en krijgt zo alle bestanden en informatie te zien.

Als je al een domeinnaam hebt, dan loopt deze gewoon via je huidige hostingpartij. Om dit te koppelen aan Congressus, moet je de volgende twee stappen uitvoeren:

Stap 1 (voordat je live gaat):

• Je geeft bij ons aan welke domeinnaam of domeinnamen je wilt gaan gebruiken. Dit mag via support@congressus.nl of via de support chat rechtsonderin.
  • Als we dit van je weten, dan vragen we een SSL-certificaat (eigenlijk een TLS-certificaat tegenwoordig) aan bij onze certificaatprovider. Met dit certificaat kunnen we de verbinding tussen je leden en je website versleutelen zodat niemand met ze mee kan kijken op bijvoorbeeld onveilige wifi netwerken.
  • Om dit certificaat via onze certificaatprovider aan te vragen moeten we eerst kunnen bewijzen dat wij daarvoor toestemming hebben. Dit gebeurt met een "challenge" (een soort van code) die wij krijgen van de certificaatprovider. Wij sturen deze challenge naar jou op.
  • Om aan de certificaatprovider te laten zien dat wij een certificaat voor het domein mogen aanvragen dien je de challenge op een speciale plek te plaatsen in je DNS records. DNS is het telefoonboek van het internet en hier stel je onder andere in waar de server voor je website te vinden is, waar je email heen moet en dus ook in dit geval de autorisatie voor het aanvragen van een certificaat. Je dient de challenge te plaatsen als TXT record onder _acme-challenge.www.{joudomein} . Let op: Bij sommige DNS providers vul je het {joudomein} gedeelte niet in. Je vult dan alleen _acme-challenge.www  in.
  • Zodra je dit gedaan heb, stuur je ons een bericht. Wij controleren dan of het geheel correct is ingesteld, vragen het certificaat aan en installeren het op ons platform. Let op: Je hebt 7 dagen de tijd om dit te doen, daarna is de challenge niet meer geldig en moeten we deze stap opnieuw doorlopen.

Stap 2 (om live te gaan):

• Je maakt een CNAME-record aan in je DNS. Een CNAME dient als een soort synoniem of alias om te verwijzen naar jouw A-Record. In dit geval verwijst jouw domeinnaam (www.vereniging.nl) naar redirect.congressus.nl. Bij het zoeken naar jouw domein, wordt jouw website opgehaald vanaf het IP adres van redirect.congressus.nl. Bij het aanmaken is het handig om je TTL (time to live) zo laag mogelijk in te stellen, zodat de CNAME zo snel mogelijk wordt gekoppeld.
  • Op je huidige hosting platform dien je het verkeer van je niet www domein (bijvoorbeeld vereniging.nl) door te sturen naar je www domein (bijvoorbeeld www.vereniging.nl). Vaak bied je hosting partij een oplossing aan om vanuit hun configuratie paneel deze doorstuur actie aan te maken. Doen ze dit niet dan kan je vaak een bestand met de naam .htaccess  plaatsen op je website (in de root) met de volgende inhoud:
RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\.
RewriteRule ^(.*)$ https://www.%{HTTP_HOST}/$1 [R=301,L]
  • Gefeliciteerd! Nu is je verenigingswebsite live!

In dit artikel lees je dezelfde stappen in het kort met als voorbeeldafbeeldingen van dit proces bij de hosting partij TransIP. Aangezien wij geen toegang hebben tot jullie DNS, kunnen we jullie niet ondersteunen in het uitvoeren van deze stappen. Als je er echt niet uitkomt, raden we het aan om hiernaar te kijken met iemand die hier (meer) verstand van heeft.

Heb je deze stappen volbracht? Te gek! In dit artikel lees je de andere stappen die je nog moet volgen om aan te slag te kunnen met Congressus.